Oud-koning Albert II van België weigert vaderschapstest

Koning Albert II, het voormalige staatshoofd van België, weigert om DNA af te staan voor een vaderschapstest die uit moet wijzen of hij de vader is van Delphine Boël.

Delphine beweert al jaren lang dat zij zijn buitenechtelijke dochter is. Ze is naar de rechter gestapt om een dna-test te vragen. De rechter oordeelde in november dat Albert binnen drie maanden zijn dna moest afstaan. Albert gaat nu in cassatie tegen de uitspraak van het hof.

Lange strijd om erkenning

De 50-jarige Delphine strijd al vele jaren om erkenning door het voormalige staatshoofd.
Hij zou jarenlang in het geheim een relatie hebben gehad met Delphines moeder, barones Sybille De Selys Longchamps. In die tijd was de barones getrouwd met de schatrijke industrieel Jacques Boël. Omdat Delphine binnen dat huwelijk was geboren, was zij voor de wet zijn dochter. Toch zou Albert volgens Delphine haar hele jeugd aanwezig zijn geweest. Ze noemde hem ‘Papillon’.

Onthulling van een journalist

Albert bleef contact houden met Sybille De Selys, ook nadat hij zich weer met zijn vrouw Paola had verzoend. Toen in 1999 een journalist onthulde dat Delphine zijn dochter was, verbrak hij het contact. Dat jaar verwees de koning in zijn kerstboodschap naar een huwelijkscrisis, die hij en Paola hadden overwonnen en die ze achter zich wilden laten. Tegenover Delphine ontkende Albert dat hij haar vader was en zei niets meer van haar te willen horen.

Gekwetst

Alberts ontkenning had Delphine erg gekwetst. Ze zocht de publiciteit op met provocatieve kunstwerken vol Belgische vlaggen. In 2013 spande ze een rechtszaak aan om het wettelijke vaderchap van Jacques Boël te betwisten en het biologische vaderschap van oud-koning Albert vast te stellen. Dat jaar liet Jacques Boël een vaderschapstest doen, waaruit bleek dat hij niet de biologische vader was van Delphine.

Aanspraak op erfenis

De advocaten van Delphine zien de weigering van de koning om zijn dna af te staan als een bevestiging dat hij wel degelijk haar biologische vader is. Als dat officieel wordt bevestigd, kan ze aanspraak maken op een deel van de erfenis van de oud-koning, maar daar is het haar niet om te doen. Het fortuin van de familie Boël wordt geschat op 1,6 miljard euro. Als ze uit was geweest op geld, dan had ze dus een Boël moeten blijven. Ze wil het zelfde weten als zoveel donorkinderen en adoptiekinderen: weten van wie ze afstamt.