'Koning Albert deed DNA test'

Al jaren sleept de kwestie rond Koning Albert en Prins Laurent, waarvan het niet duidelijk zou zijn of er daadwerkelijk sprake is van een biologische vader-zoon relatie. Koning Albert zou enkele jaren geleden zelf om een DNA-test hebben gevraagd, om zijn zoon Laurent gerust te kunnen stellen. Dit is althans wat Frederic Deborsu stelt, een RTBF-journalist die hierover een passage opnam in het boek dat hij uitbracht.

Passage in boek ‘Koningskwesties’
Het gaat om het boek ‘Koningskwesties’, van zijn hand. Dit is een controversieel boek, dat bol staat met insinuaties over de koninklijke familie. Deborsu nam onder andere een passage op over het voorval dat zou hebben plaatsgevonden. Het was volgens Deborsu Laurent die altijd al twijfelde over zijn afkomst. Bovendien deelde hij dit geregeld tegenover kennissen en journalisten, waardoor het vuurtje zo nu en dan oplaaide. Volgens Deborsu heeft zijn werkgever hem nu echter verboden om er opnieuw over te spreken. Hij moet het naar eigen zeggen daarom laten bij de passage zoals we die in het boek terug kunnen lezen.

Gelijkenissen op familiepotretten
Kolonel Vaessen, destijds een vertrouwensman van de prins, wil hier nog wel wat meer over zeggen. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat Laurent op familiepotretten steevast op een behoorlijk theatrale wijze op zoek ging naar gelijkenissen tussen hem en zijn vader. Dat zou enigszins belachelijk zijn, aangezien hij hier duidelijk op lijkt en hij zelfs gelijkenissen vertoont met Leopold III. Toch voedt het de discussie dat Laurent er niet gerust op is dat hij inderdaad de biologische zoon is, iets waarmee hij ook zijn vader dwars zit.

Koning Albert liet zelf een DNA test uitvoeren
Delphine Boël probeerde onlangs Koning Albert in verlegenheid te brengen, door openlijk te twijfelen over de biologische relaties zoals we die allemaal kennen. Het grote verschil zou echter zijn dat Koning Albert er destijds voor zou hebben gekozen om uit eigen beweging een vaderschapstest uit te laten voeren. Dit zou al voor het huwelijk van Laurent en Claire hebben plaatsgevonden. De DNA test kon aantonen dat Albert inderdaad de vader is van Laurent, waardoor hij daar niet langer aan hoeft te twijfelen. De DNA test wees dit inderdaad met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan. Dat betekent dat het koningshuis de kwestie intern allang opgelost zou hebben, alleen men blijkbaar niet de behoefte heeft gehad om dit op een duidelijke wijze naar buiten te brengen.