DNA en DNA onderzoek

Ons eigen DNA staat voor een groot deel van onze eigenschappen. Het is iets waar we nog iedere dag over leren, maar waar we sinds een aantal jaren al veel van weten. Dankzij geavanceerde technologieën en wetenschappelijke doorbraken is het mogelijk om een DNA onderzoek uit te voeren. Waar denkt u aan bij het woord DNA, of een DNA onderzoek? We bespreken 5 van de elementen waar veel mensen aan denken, zodat u een beter beeld krijgt van ons DNA.

DNA en uiterlijk
Het DNA vormt de blauwdruk van ons eigen lichaam, waardoor het niet vreemd is dat we in veel van de gevallen direct aan ons uiterlijk denken. In ons DNA vinden we onder andere de kleur van onze ogen en onze haren terug. Daarnaast is het DNA verantwoordelijk voor veel meer uiterlijke kenmerken.

Mogelijkheden van klonen
Kent u Dolly het schaap? Sinds de nucleaire transfer in 1996 hebben sommige mensen het idee dat we binnenkort iedereen kunnen klonen. Dat is natuurlijk niet het geval, maar het is wel goed om het te hebben over de ethische aspecten die het DNA en onderzoek hiernaar met zich meebrengt. Het is bijvoorbeeld zeer controversieel om het te hebben over de mogelijkheden van klonen. Dat neemt niet weg dat de wetenschap en techniek zich steeds verder ontwikkelt.

Criminaliteit en DNA
Ook binnen de criminaliteit zien we het DNA steeds vaker opduiken. Het DNA onderzoek biedt ons de mogelijkheid om forensisch materiaal van het plaats delict te koppelen aan mogelijke daders. Het is mogelijk om misdrijven op te lossen, of onschuldigen vrij te spreken wanneer zij al lange tijd vast hebben gezeten. Het sporenonderzoek maakt het mogelijk om een DNA onderzoek op te zetten en op die manier op zoek te gaan naar een dader, op basis van wat speeksel of zelfs maar een vingerafdruk.

DNA vaderschapstest
De laatste jaren is het bovendien steeds gebruikelijker om een DNA vaderschapstest uit te laten voeren. Dit biedt u de mogelijkheid om na te gaan of u een biologische relatie met uw kind heeft. De vaderschapstesten worden binnen een dag geleverd en kunnen u al binnen enkele werkdagen met 99,99% zekerheid zeggen of u inderdaad de vader bent.

Testen naar voorouders
Ten vijfde is het op basis van het DNA mogelijk om na te gaan in hoeverre u nog verre neven heeft, of waar uw voorouders vandaan komen. Doe bijvoorbeeld een vaderlijke lijn (Y-STR) vergelijkingstest, of laat uw DNA profiel opstellen en ga op zoek naar uw haplogroep. Er zijn diverse mogelijkheden, waarmee u binnen enkele dagen tot weken tot nieuwe belangrijke inzichten kunt komen.