DNAtesten.be

 • Oud-koning Albert II van België weigert vaderschapstest

  Koning Albert II, het voormalige staatshoofd van België, weigert om DNA af te staan voor een vaderschapstest die uit moet wijzen of hij de vader is van Delphine Boël.

  Delphine beweert al jaren lang dat zij zijn buitenechtelijke dochter is. Ze is naar de rechter gestapt om een dna-test te vragen. De rechter oordeelde in november dat Albert binnen drie maanden zijn dna moest afstaan. Albert gaat nu in cassatie tegen de uitspraak van het hof.

  Lange strijd om erkenning

  De 50-jarige Delphine strijd al vele jaren om erkenning door het voormalige staatshoofd.
  Hij zou jarenlang in het geheim een relatie hebben gehad met Delphines moeder, barones Sybille De Selys Longchamps. In die tijd was de barones getrouwd met de schatrijke industrieel Jacques Boël. Omdat Delphine binnen dat huwelijk was geboren, was zij voor de wet zijn dochter. Toch zou Albert volgens Delphine haar hele jeugd aanwezig zijn geweest. Ze noemde hem ‘Papillon’.

  Onthulling van een journalist

  Albert bleef contact houden met Sybille De Selys, ook nadat hij zich weer met zijn vrouw Paola had verzoend. Toen in 1999 een journalist onthulde dat Delphine zijn dochter was, verbrak hij het contact. Dat jaar verwees de koning in zijn kerstboodschap naar een huwelijkscrisis, die hij en Paola hadden overwonnen en die ze achter zich wilden laten. Tegenover Delphine ontkende Albert dat hij haar vader was en zei niets meer van haar te willen horen.

  Gekwetst

  Alberts ontkenning had Delphine erg gekwetst. Ze zocht de publiciteit op met provocatieve kunstwerken vol Belgische vlaggen. In 2013 spande ze een rechtszaak aan om het wettelijke vaderchap van Jacques Boël te betwisten en het biologische vaderschap van oud-koning Albert vast te stellen. Dat jaar liet Jacques Boël een vaderschapstest doen, waaruit bleek dat hij niet de biologische vader was van Delphine.

  Aanspraak op erfenis

  De advocaten van Delphine zien de weigering van de koning om zijn dna af te staan als een bevestiging dat hij wel degelijk haar biologische vader is. Als dat officieel wordt bevestigd, kan ze aanspraak maken op een deel van de erfenis van de oud-koning, maar daar is het haar niet om te doen. Het fortuin van de familie Boël wordt geschat op 1,6 miljard euro. Als ze uit was geweest op geld, dan had ze dus een Boël moeten blijven. Ze wil het zelfde weten als zoveel donorkinderen en adoptiekinderen: weten van wie ze afstamt.

 • Wij, de Neanderthalers?

  Dat 98 procent van ons DNA identiek is aan dat van de chimpansee zal voor velen niet echt meer een verrassing zijn. En we delen ook 50 procent van ons DNA met fruitvliegjes en bananen en als we kijken naar goudvissen is dat zelfs 60 procent. Op zich allemaal redelijk betekenisloos, maar er zijn ook wel wat zaken die meer invloed hebben op ons zijn. Zo bleek toen een paar jaar geleden het complete neanderthaler-genoom geïdentificeerd werd dat wij als mensen met Europese voorouders nog een behoorlijk hoeveelheid neanderthaler-DNA met ons meedragen…

  Lees verder

 • 'Koning Albert deed DNA test'

  Al jaren sleept de kwestie rond Koning Albert en Prins Laurent, waarvan het niet duidelijk zou zijn of er daadwerkelijk sprake is van een biologische vader-zoon relatie. Koning Albert zou enkele jaren geleden zelf om een DNA-test hebben gevraagd, om zijn zoon Laurent gerust te kunnen stellen. Dit is althans wat Frederic Deborsu stelt, een RTBF-journalist die hierover een passage opnam in het boek dat hij uitbracht.

  Passage in boek ‘Koningskwesties’
  Het gaat om het boek ‘Koningskwesties’, van zijn hand. Dit is een controversieel boek, dat bol staat met insinuaties over de koninklijke familie. Deborsu nam onder andere een passage op over het voorval dat zou hebben plaatsgevonden. Het was volgens Deborsu Laurent die altijd al twijfelde over zijn afkomst. Bovendien deelde hij dit geregeld tegenover kennissen en journalisten, waardoor het vuurtje zo nu en dan oplaaide. Volgens Deborsu heeft zijn werkgever hem nu echter verboden om er opnieuw over te spreken. Hij moet het naar eigen zeggen daarom laten bij de passage zoals we die in het boek terug kunnen lezen.

  Gelijkenissen op familiepotretten
  Kolonel Vaessen, destijds een vertrouwensman van de prins, wil hier nog wel wat meer over zeggen. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat Laurent op familiepotretten steevast op een behoorlijk theatrale wijze op zoek ging naar gelijkenissen tussen hem en zijn vader. Dat zou enigszins belachelijk zijn, aangezien hij hier duidelijk op lijkt en hij zelfs gelijkenissen vertoont met Leopold III. Toch voedt het de discussie dat Laurent er niet gerust op is dat hij inderdaad de biologische zoon is, iets waarmee hij ook zijn vader dwars zit.

  Koning Albert liet zelf een DNA test uitvoeren
  Delphine Boël probeerde onlangs Koning Albert in verlegenheid te brengen, door openlijk te twijfelen over de biologische relaties zoals we die allemaal kennen. Het grote verschil zou echter zijn dat Koning Albert er destijds voor zou hebben gekozen om uit eigen beweging een vaderschapstest uit te laten voeren. Dit zou al voor het huwelijk van Laurent en Claire hebben plaatsgevonden. De DNA test kon aantonen dat Albert inderdaad de vader is van Laurent, waardoor hij daar niet langer aan hoeft te twijfelen. De DNA test wees dit inderdaad met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan. Dat betekent dat het koningshuis de kwestie intern allang opgelost zou hebben, alleen men blijkbaar niet de behoefte heeft gehad om dit op een duidelijke wijze naar buiten te brengen.

 • DNA en DNA onderzoek

  Ons eigen DNA staat voor een groot deel van onze eigenschappen. Het is iets waar we nog iedere dag over leren, maar waar we sinds een aantal jaren al veel van weten. Dankzij geavanceerde technologieën en wetenschappelijke doorbraken is het mogelijk om een DNA onderzoek uit te voeren. Waar denkt u aan bij het woord DNA, of een DNA onderzoek? We bespreken 5 van de elementen waar veel mensen aan denken, zodat u een beter beeld krijgt van ons DNA.
  Lees verder

 • Nauwkeurigheid en kwaliteit

  Alle DNA tests in ons laboratorium worden op een zeer nauwkeurige manier uitgevoerd, waardoor u er van op aan kunt dat de uitslag ook daadwerkelijk strookt met de waarschijnlijkheid dat er sprake is van de onderzochte familierelatie. Het zijn de volgende elementen die bijdragen aan een zeer hoge nauwkeurigheid van de tests.
  Lees verder

 • Nauwkeurig en Waarschijnlijk

  De nauwkeurigheid van onze DNA testen is zeer hoog. Dit valt uit te drukken in het aantal loci, waarop het DNA met dat van bijvoorbeeld uw vermeende vader wordt vergelijken. Loci is het meervoud van locus en staat voor het aantal plaatsen waarop de onderzoekers kijken naar uw chromosomen. Des te hoger het aantal loci, des te hoger ook de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de DNA test. De uitslag van de DNA test drukken we uit in een mate van waarschijnlijkheid, dat de onderzochte familierelatie inderdaad bestaat. De nauwkeurigheid van een DNA test wordt bepaald door het aantal loci waarop getest wordt.
  Lees verder

 • Rechtsgeldigheid van de DNA test

  Wilt u een DNA test uit laten voeren? Dan heeft u de keuze uit een rechtsgeldige DNA test, of een DNA test voor uw gemoedsrust. De beide testen kennen dezelfde betrouwbaarheid, al dient de procedure bij een rechtsgeldige DNA test aan een aantal extra voorwaarden te voldoen. Bent u in een juridische procedure verwikkeld? Dan is het verstandig om het doen van een dergelijke test met uw advocaat of juridisch adviseur te bespreken. Wilt u de test doen om rust te creëren binnen uw gezin of familie? Dan is het verstandig om de gemoedsrust DNA test uit te voeren.
  U kunt op DNAtesten.be zowel een rechtsgeldige DNA test als een exemplaar voor uw gemoedsrust bestellen. Het afnemen van de DNA monsters verloopt op een verschillende manier, maar de betrouwbaarheid is uiteindelijk gewoon gelijk. Ga na welke variant het best bij uw persoonlijke situatie past en bestel de test eenvoudig online.
  Lees verder

 • Wat is een vaderschapstest?

  Het DNA is de genetische blauwdruk van onze biologische kenmerken. DNA staat voor desoxyribonucleïnezuur, al hanteren we die benaming nauwelijks. Tijdens de conceptie (de zaadcel dringt de eicel binnen) vindt er een overdracht van DNA plaats. Kinderen ontvangen de helft van het erfelijke materiaal van hun vader en de andere helft van hun moeder. Op die manier ontstaat er een uniek DNA profiel, dat op een aantal punten sterk overeen zal komen met dat van de ouders.
  Lees verder

 • DNA en DNA onderzoek

  Ons eigen DNA staat voor een groot deel van onze eigenschappen. Het is iets waar we nog iedere dag over leren, maar waar we sinds een aantal jaren al veel van weten. Dankzij geavanceerde technologieën en wetenschappelijke doorbraken is het mogelijk om een DNA onderzoek uit te voeren. Waar denkt u aan bij het woord DNA, of een DNA onderzoek? We bespreken 5 van de elementen waar veel mensen aan denken, zodat u een beter beeld krijgt van ons DNA.
  Lees verder